La setmana de l’11 al 20 de novembre, la comunitat científica de la major part del Món, aprofita, des que es va iniciar en França en 1991, la festivitat de Sant Albert el Gran, patró de les Ciències, per sortir al carrer i reivindicar el seu paper crucial en la societat amb nombrosos actes i activitats dirigits al gran públic, amb l’objectiu de divulgar i apropar a joves i grans el coneixement científic, establir un diàleg amb la societat i promoure les vocacions científiques entre els més joves.
Amb aquest motiu, els Departaments de Biologia i Geologia i Física i Química us proposen un programa d’activitats i exposicions que s’iniciarà el dilluns 13 de novembre, que s’estendrà durant les següent setmanes, i del qual anirem informant durant els propers dies.
Concurs d’enigmes de Ciència: del dilluns 13 al divendres 18, cada dia enviarem per correu electrònic a tots els alumnes, i penjarem en les xarxes socials de l’institut i en punts ben visibles del centre, un enigma de ciència, que us animem a que l’agafeu com un repte i intenteu resoldre’l. Cal que envieu les vostres solucions al correu setmanacienciajaume1@gmail.com. Es sortejarà un premi entre aquells alumnes que resolguin correctament cadascun dels enigmes (un premi per enigma).
Concurs de fotografies sobre temes de geologia i geofísica, obert a tots els alumnes del centre. En el vestíbul del centre podreu visitar una exposició amb les millor fotografies seleccionades per l’alumnat de Física de 1r de batxillerat, sota la supervisió de la professora Dora Unda.
Elaboració de Canvas sobre processos geològics, realitzats pels alumnes de 1r d’ESO de Biologia i Geologia, realitzats sota la supervisió dels professors Francesc Miret i Aida Salvat.
Breakouts geològics, realitzats pels alumnes de Física i Química de 2n d’ESO, sota la supervisió de les professores Cintia Alonso, Patrícia Llàcer i Olalla Ruíz.
Realització d’infografies sobre la taula periòdica i els mòbils, realitzades pels alumnes de 3r d’ESO de Química i Física, sota la supervisió de les professores Eva Martínez i Lourdes Bargalló
Renovació de l’Exposició sobre la Taula Periòdica: al vestíbul del centre podreu trobar una Taula Periòdica Gegant amb les utilitats i usos de cada element, que ha estat renovada pels alumnes de Física i Química de 3r d’ESO, sota la supervisió de les professores Eva Martínez i Lourdes Bargalló.
Exposició de dibuix científic realitzat per l’alumnat de batxillerat de la modalitat d’arts plàstiques, sota la supervisió de la professora Montse Martínez, que podreu visitar al vestíbul del centre.
Conferència “Els riscos geològics a Tarragona”, impartida per l’enginyer geòleg Joaquim Enric Roset Pinyol, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, el dimarts 15 de novembre, a les 9:30 hores, i adreçada als alumnes de 4t d’ESO de la modalitat cientifico-tecnològica.
Conferència “Enginyeria forense: sang i fetge, crims i assassinats”, impartida pel Dr Laureano Jiménez, professor del Departament d’Enginyeria Química de la URV, el dimarts 15 de novembre, a les 13:00 hores, i adreçada als alumnes de 1r de Batxillerat de Biologia i Biomedicina.
Conferència “L’enginyeria mecànica a la indústria aeroespacial”, impartida per l’enginyer tècnic aeronàutic Enrique Alejandro Saavedra, professor del Departament d’Enginyeria Mecànica de la URV, el dimecres 16 de novembre, a les 13:00 hores, i adreçada als alumnes de 1r de Batxillerat de Física.
Conferència “Sherlock Holmes sabia química”, impartida pel Dr Ricard Boqué Martí, professor del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, el dijous 17 de novembre, a les 9:30 hores, i adreçada als alumnes de 1r de Batxillerat de Química i de Biologia.
A més, podreu gaudir de tot un seguit d’activitats i propostes, fora del centre, que podreu trobar a la pàgina web https://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/frontend/activitats.asp.