Grau Mijtà en Salvament i Socorrisme
Estructura de l’estudi
Aquests ensenyaments capaciten per exercir professionalment la modalitat i especialitat de Salvament i Socorrisme.
Té una durada de 1.155 hores, repartides entre un cicle inicial i un final que es poden cursar per separat. Una part d’aquestes hores es destina a la formació en un centre educatiu i una altra, a la pràctica en centres de treball.
- el cicle inicial, comporta l’obtenció del certificat corresponent, i
- el cicle final, comporta l’obtenció del títol de tècnic esportiu o tècnica esportiva en l’especialitat esportiva corresponent.
Amb la superació d’un cicle de grau mitjà s’obté el títol de tècnic o tècnica de salvament i socorrisme.
Pel que fa a l’import de la matrícula, vegeu els documents que detallen els preus públics en els centres dependents del Departament d’Educació.
Consulteu els supòsits d’exempcions i bonificacions generals i específiques a l’apartat de preus públics.

Titulació
Tècnic Esportiu en Salvament i Socorrisme (grau mitjà)

Durada
Un curs acadèmic de 1.155 hores dividit en dos cicles:
Cicle Inicial: 495 hores
Cicle Final: 660 hores
Cicle Inicial en Salvament i Socorrisme
Competència general
La competència general del cicle inicial del grau mitjà en Salvament i Socorrisme consisteix a dinamitzar, instruir, dirigir i concretar la iniciació en el medi aquàtic i la iniciació esportiva en salvament i socorrisme; a organitzar, acompanyar i tutelar els socorristes durant la seva participació en activitats, competicions i esdeveniments propis d’aquest nivell d’acord amb les directrius establertes per la programació de referència; establir les mesures de prevenció i rescat necessàries per protegir la seguretat dels usuaris de piscines i instal·lacions aquàtiques, i intervenir de manera eficaç mitjançant l’ajuda o el rescat en cas d’accident, amb el nivell òptim de qualitat que permeti la satisfacció dels socorristes i els usuaris en l’activitat i instal·lació. l’apartat de preus públics.

Bloc Comú Cicle Inicial
Bases del comportament esportiu
Primers auxilis
Activitat física adaptada i discapacitat
Organització esportiva

Bloc Específic Cicle Inicial
Instal·lacions aquàtiques i materials
Metodologia de Salvament i Socorrisme
Organització d’esdeveniments d’iniciació en Salvament i Socorrisme
Seguretat i intervenció en instal·lacions aquàtiques
Formació pràctica

DE QUÈ TREBALLARÀS?
Les ocupacions i els llocs de treball més rellevants per a aquests professionals són les següents:
a) Monitor/a de salvament i socorrisme.
b) Jutge/jutgessa cronometrador.
c) Socorrista en piscines.
d) Socorrista en parcs aquàtics.
e) Socorrista en piscines naturals.

I DESPRÉS, QUÈ PODRÉ FER?
Un cop acabat el grau, podràs continuar estudiant i tot seguit fer el Cicle Final en Salvament i Socorrisme en aquest mateix centre en el món laboral.
Cicle Final en Salvament i Socorrisme
Competència general Cicle Final
La competència general del cicle final del grau mitjà en Salvament i Socorrisme consisteix a adaptar, dirigir i dinamitzar l’entrenament bàsic i el perfeccionament tècnic en l’etapa de tecnificació esportiva de salvament i socorrisme; organitzar, acompanyar i tutelar els esportistes durant la seva participació en activitats, competicions i esdeveniments d’aquest nivell; gestionar els recursos materials necessaris i coordinar les activitats dels tècnics al seu càrrec; organitzar activitats, competicions i esdeveniments del nivell d’iniciació esportiva; vetllar per la seguretat dels usuaris d’activitats aquàtiques i d’espais aquàtics naturals, fent una vigilància permanent i eficient, prevenint situacions potencialment perilloses i intervenint de forma eficaç davant d’un accident o una situació d’emergència, d’acord amb les directrius establertes en la programació de referència i amb el nivell òptim de qualitat que permeti la satisfacció dels socorristes participants en l’activitat i dels usuaris d’espais aquàtics naturals.

Bloc Comú Cicle Final
Bases de l’aprenentatge esportiu
Bases de l’entrenament esportiu
Esport adaptat i discapacitat
Organització i legislació esportiva
Gènere i esport

Bloc Específic Cicle Final
Escola de salvament i socorrisme
Preparació física del socorrista
Perfeccionament tècnic en salvament i socorrisme
Organització d’esdeveniments de tecnificació i socorrisme
Espais aquàtics i materials
Seguretat i intervenció en espais aquàtics

DE QUÈ TREBALLARÀS?
A més de les que corresponen al cicle inicial les ocupacions i llocs de treball més rellevants per a aquests professionals són les següents:
Entrenador/a de salvament i socorrisme, Coordinador/a en escoles esportives de salvament i socorrisme, Responsable d’instal·lació aquàtica i/o equip de socorristes en el medi natural, Socorrista en platges marítimes, Socorrista en platges fluvials, Socorrista en llacs i embassaments, Socorrista de suport d’unitats d’intervenció aquàtica, Socorrista en activitats aquàtiques en l’entorn natural, Socorrista en activitats nàutiques esportives i Àrbitre/a auxiliar.

I DESPRÉS, QUÈ PODRÉ FER?
Un cop acabat el grau, podràs continuar estudiant i, complint altres requisits exigit, accedir a un Cicle Esportiu Superior en Salvament i Socorrisme en aquest mateix centre o bé endinsar-te en el món laboral.