El dimarts 29 de març, l’alumnat de 2n de BAT va poder gaudir d’una representació de La plaça del Diamant, al TAS de Salou. La companyia Mea Culpa ens va deleitar amb una adaptació teatral de la novel·la homònima de Mercè Rodoreda que ens va sorprendre molt gratament.

Un muntatge molt àgil, amb una conjunció d’imatge i interpretació molt ben aconseguida, ens feia veure els passatges més rellevants de la vida de la Natàlia, de la Colometa i de la sra. Natàlia acompanyada del Quimet o de l’Antoni. Amb l’afegitó de la complicitat que van establir amb el públic en algunes incursions a platea per interpel·lar-nos, els actors se’ns van fer molt propers.

En acabar, com sempre fa aquesta companyia, vam poder establir un col·loqui amb l’actor i les actrius sobre l’adaptació que acabàvem de veure, i l’alumnat va plantejar les inquietuds que l’obra els havia generat, va consultar sobre el procés d’adaptació al format teatral, va valorar el vestuari dels actors, la simbologia de l’obra i el context històric, i va ser crític també qüestionant per què alguns passatges que en la lectura de la novel·la els havia semblat rellevants no els havien considerat en la representació teatral.

Tant l’alumnat com el professorat considerem que aquest tipus d’activitat, que va més enllà de la visualització d’una obra teatral, i que permet valorar-ne tant el contingut com la posada en escena, genera moltes expectatives en el sentit de potenciar la creativitat, l’esperit crític i la conscienciació sobre el treball artístic en el jovent, alhora que els permet aprofundir en una de les lectures prescriptives del curs, que és matèria avaluable a les proves PAU.

És lloable la participació de l’alumnat, tant durant el desenvolupament de l’espectacle com en l’interès mostrat en el col·loqui posterior.

Felicitem la companyia Mea Culpa per la seva interpretació i volem agrair novament a l’Ajuntament de Salou la disponibilitat del TAS, que ens permet gaudir de tants bons moments al costat de casa.

Text: Montserrat Vidiella