El dia 2 de setembre de 2022, a les 8 del vespre, a la Torre vella de Salou, es va inaugurar l’exposició “Cap a la conquesta de Mayūrqa. Protagonistes, vestimentes i colors del passat medieval”.
L’Exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, l’Institut Jaume I i el Grup de Dones de Salou. Una part de la mostra exposada ha estat elaborada per l’alumnat de 1r de Batxillerat artístic de l’Institut Jaume I, de la promoció 2021-2022, amb la coordinació de la professora d’Història de l’Art, Esther Lozano; i és vinculada al projecte del centre educatiu ‘Imatges del passat medieval, reflexos al present de Salou’.
D’altra banda, l’exposició incorpora les vestimentes del Rei Jaume I i dels personatges que el van acompanyar en aquest fet històric, cosits pel Grup de Dones de Salou, sota l’assessorament de la dissenyadora de moda i patronista Olivia Garzón. Les peces que s’hi mostren són només una part, atès que la intenció de l’Ajuntament és anar augmentant el número de vestits.
A més, la mostra s’ha sustentat en les col·laboracions amb l’Ajuntament de Salou i amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (programa UMA).
L’objectiu del projecte i de l’exposició és que tota la ciutadania conegui l’època medieval i especialment el monarca, conegut com el Conqueridor, d’una manera rigorosa i contextualitzada. Els textos, les imatges i els àudios del recorregut, a través de vuit colors i vuit protagonistes, tracten d’estimular el coneixement de l’època i de les vestimentes dels personatges propers al Rei Jaume I.

L’exposició es podrà visitar fins al 15 d’octubre, a la Torre Vella de Salou, de dilluns a dissabte, des de les 6 a les 8 de la tarda; diumenges i festius, tancat.

Text: Montse Piqué