La setmana del 10 al 19 de  novembre, la comunitat  científica de la major part  del Món, aprofita, des que es va iniciar en França en  1991, la festivitat de Sant  Albert el Gran, patró de  les Ciències, per sortir al  carrer i reivindicar el seu  paper crucial en la societat amb nombrosos actes i activitats dirigits al gran públic, amb l’objectiu de divulgar i apropar a joves i grans el  coneixement científic, establir un diàleg amb la societat i promoure les vocacions científiques entre els més joves. 

A més. enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a  part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest cèlebre investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil  conductor de la Setmana de la Ciència.  

Amb aquest motiu, els Departaments de Biologia i Geologia i Física i Química us proposen un programa d’activitats i exposicions que s’iniciarà el dilluns 13 de  novembre, que s’estendrà durant les següents setmanes, i del qual anirem informant durant els propers dies.  

  • Concurs d’enigmes de Ciència: del dilluns 13 al divendres 18, cada dia enviarem  per correu electrònic a tots els alumnes, i penjarem en les xarxes socials de l’institut i en  punts ben visibles del centre, un enigma de ciència, que us animem a que l’agafeu com  un repte i intenteu resoldre’l. Cal que envieu les vostres solucions al correu setmanacienciajaume1@gmail.com. Es sortejarà un premi entre aquells alumnes que  resolguin correctament cadascun dels enigmes (un premi per enigma).  
  • Participació de tots els alumnes de 2n i 3r d’ESO en el “Cas Joan Oró” dintre del  programa interactiu Repte Experimenta, proposat per la Universitat Rovira i Virgili per  commemorar la Setmana de la Ciència, i supervisat pel professorat del Departament de  Ciències de la Naturalesa.  
  • Concurs de fotografies sobre temes de física, obert a tots els alumnes de Física i  Química de 4t d’ESO i de Física de 1r de batxillerat. En el vestíbul del centre podreu  visitar una exposició amb les millor fotografies seleccionades, sota la supervisió de la  professora Dora Unda. 
  • Realització de maquetes de la cèl·lula, per part de l’alumnat de 3r d’ESO, que seran  exposades al vestíbul del centre, sota la supervisió de la professora Patrícia Llàcer i del  professor Ferran Conill.  
  • Conferència “Sherlock Holmes sabia química”, impartida pel Dr Ricard Boqué  Martí, professor del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV,  el dilluns 13 de novembre, a les 10:30 hores, i adreçada als alumnes de 1r de Batxillerat  de Química i de Biologia.  
  • Exposició virtual de dibuix científic realitzat per l’alumnat de 2n de batxillerat de  la modalitat d’arts plàstiques, sota la supervisió de la professora Montse Martínez, que  podreu visitar a l’enllaç <https://www.artsteps.com/view/6547c4ed372df0d65ce638f3>.  

A més, podreu gaudir de tot un seguit d’activitats i propostes, fora del centre, que  podreu trobar a la pàgina web <  https://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/frontend/activitats.asp>.  

Text: Ferran Conill